Heřmánkový čaj je známý pro mnoho svých prospěšných účinků na naše tělo. Co ale o něm víte? Patří do čeledi kopretinových květin, což jde vidět na první pohled. Jeho droboučké kvítky připomínají zmenšeniny kopretin nebo sedmikrásek. Tato bylinka pochází z Evropy a ze západní Asie. V současné době se ale pěstuje po celém světě. U nás ho můžete dokonce najít volně růst na různých loukách nebo polích. Heřmánkový čaj je populární již po celá tisíciletí. Již staří Egypťané považovali heřmánek za posvátný a využívali ho jako přírodní medicínu. Stejně tak staří Řekové a Římané.

heřmánek

V čem vám tedy může pomoci takový šálek heřmánkového čaje?

Spánek

Asi nejznámější účinek heřmánku je jeho podpora spánku a celkové zklidnění organismu. Obsahuje látku, která na náš mozek působí obdobně jako sedativa. Doporučujeme tedy vypít šálek asi dvě hodiny před spaním.

Trávení

Heřmánek je skvělý i při problémech s trávením. Už celá staletí je využívaný pro uklidnění podrážděného žaludku nebo při zažívacích obtížích. Ať už vás tráví bolest břicha, průjem či nadměrná plynatost, heřmánek vám může v tomto směru velmi pomoci.

Menstruační bolesti

Tohle ocení především ženy – heřmánkový čaj dokáže zmírnit menstruační bolesti. Látky, které obsahuje, působí na uvolnění svalstva, které vám při menstruaci způsobuje bolest. Částečně také ovlivňuje sílu krvácení a dokáže ho zmírnit.

Stres a úzkost

Látky v heřmánku nejsou dobré jen pro lepší spánek. Dokážou vám také pomoci lépe zvládat stres a úzkosti. I to je důvod sám o sobě, proč vám mohou přinést lepší spánek. Nadměrný stres je často tím důvodem, proč nemůžeme usnout.

heřmánek

Nachlazení

Heřmánkový čaj vám pomůže i při nachlazení. Působí především proti kašli a také bolesti v krku. Především pokud trpíte suchým kašlem a nepříjemným škrábavým pocitem v hrdle.

Zajímá vás, jestli můžete heřmánkový čaj pít i když kojíte? Více se dozvíte na Heřmánkový čaj při kojení Darka-shop.cz.